Öne Çıkan Yayın

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sim kartlarına tanımlı olan mobil verileri diğer kullanıcılar ile Wi-Fi aracılığı paylaşması...

Web 3.0'ın Geleceği

Web 3.0 Bir Devrim Yaratacak

Blockchain, toplumumuzun yaşam biçimi sil baştan değiştirmeye devam ediyor. Finans ve ödeme sistemleriyle başlayan değişim, şimdi WEB'in kendisini ele alıyor. Bitcoin, yalnızca finansal kazanç peşinde koşan birçok kişi tarafından yanlış anlaşıldı, Bitcoin aslında politik bir sebeple ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto, hedeflerinin başında bunu açıkça ortaya koydu: “The Times 03/Ocak/2009, Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde.”

İnsanlar tek taraflı ve yozlaşmış finansal sistemle mücadele etmeye çalışıyorlar ama sonunda her zaman “alternatif nedir?” sorusunun cevabının arayışı başlamıştı. Bu tarz tartışmaların artık sonunda geldik. Bitcoin ağı bankacılık sistemini yeni bir alternatif olmayı başardı.

Gelişim Durmaz, Uyumaz veya Yorulmaz

Yine de finansal elitlerin yaptığı hataya düşmeyelim ve gelişimin asla bitmeyeceğini aklımızdan çıkarmayalım. Bitcoin maksimalistleri kendilerini savunmak ve teknolojik ilerlemeyi görmezden gelmekle meşgulken, birçok proje WEB'in kendisini yeniden şekillendirmek için çalışıyor.

Teknolojik ilerlemeyi bir doğa gücüyle karşılaştıralım. Bir pencereden atlamanın yerçekiminin etkisini hayal edelim, yerçekimi hakkındaki düşünceniz ne olursa olsun yere düşeceksiniz.

Teknolojik gelişmelerle mücadele ederek veya bunun hakkında tartışarak zaman kaybetmeyelim. Mücadele etmek yerine teknolojiyi keşfedelim ve amacımız ve inançlarımız için teknolojinin faydalarından yararlanalım.

Merkez veya Merkezi Bir Yapıda Olmayan Bir Web 3.0

Web 3.0 yeni bir kavram olduğu için nadir tartışmalar yaşanıyor ve bu nadir tartışmalarda en çok tartışılan konu ise merkezileşme olacak mı veya ademi merkeziyetçilik mi olacak?

Şahsen ademi merkeziyetçi bir yapıyı başarmanın zor olduğuna inanıyorum, ancak bunun için çalışan çok sayıda araştırmacı var.

Ademi merkeziyetçilik aslında özgürlüğe benzer. İnsan gerçekten özgür olamaz. Vücudumuzun sınırlamaları, nefes alma veya yemek yeme ihtiyacımız gibi temel ihtiyaçlarımız bizi engelleyecek ve özgürlüğümüz konusunda bu engeller her zaman olacaktır. Ancak bu engellemeler onlardan vazgeçmemiz gerektiği anlamına gelmez.

Verileriniz Sahibi Olun

Kullanmakta olduğumuz Web sisteminin ne olduğunu anlamadan yeniden bir Web sistemi inşa edemeyiz. Web’i kullanma alışkanlıklarımız gelecek ile birlikte yeniden şekillenecek ve eski alışkanlıklarımızı bırakacağız.

Şu anda Google, Amazon veya Facebook tarafından barındırılan süper sunucularda misafiriz. Bilet almadan uçağa binmeden çıkılan ücretsiz bir yolculuktan yararlanıyoruz ve bir şeyler ters giderse, bir şifre kaybolursa veya bir hesap hacklenirse, destek ekiplerinin bize yardımcı olacağını düşünüyoruz. Aslında bu kulağa müthiş geliyor ama bu mükemmeliyetin bir de karanlık tarafı var. Doğrudan bir ödeme yapmıyoruz ve mükemmel bir hizmet aldığımız bu sistem içinde aynı zamanda köleyiz. Verilerimizin sahibi değiliz, bu da verilerimizin bize karşı satılabileceği veya kullanılabileceği anlamına geliyor. Hesaplarımızın sahibi değiliz, birileri herhangi bir nedenle onları kolayca kapatabilir veya bir neden olmadan da kapatabilir.

Sahibi olmadığımız dijital kaleler inşa ediyor ve bu kalelerin içinde yaşıyoruz.

Oliver Stone filmi olan Wallstreet'i izlemediyseniz mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Gordon Gekko, hırslı ve yetenekli Bud Fox'a rahat bir yaşam, güzel bir araba dairesi ve hatta bir kız arkadaşı ayarlayarak onu kontrol altına alır. Ancak Bud Fox, Gekko'nun kurallarına uymayı bırakır bırakmaz her şeyi kaybeder. Aslında Bud kendisinin olmayan bir dünya içinde yaşamaya başlamıştı ve kurallara uymayınca kendisinin olmayan ve ona verilen her şey ondan geri alındı

Bu senaryonun aynısı Web 2.0 tarafından bize gösterildi.

Web 3.0

Web 3.0 bize daha fazla güç verecek ama aynı zamanda daha fazla sorumluluk almamız gerektiği, işlemlerimizin bedelini ödeyeceğimiz ve özel bilgilerimizi güvende tutmayı öğreneceğimiz anlamına da gelecek. Yani her şey bizim sorumluluğumuzda olacak. Hesaplarımızı sıfırlayabilecek, silebilecek veya bize yeni şifreler gönderebilecek merkezi bir sunucu olmayacak.

Ve asıl önemli olan verilerimizin sahibi biz olacağız. Verilerimizi kullanmak, göndermek ve varlıklar için ödeme yapmak için ücretsiz iznimiz olacak. Bu, kişisel özgürlüğe doğru dijital dünya da bir adım olacak.

Web 3.0 ile verilerimizi kontrol etmemizi sağlayacak. Merkezi olmayan bir yapıda olacak. Blockchain (veya ortaya çıkması durumunda diğer merkezi olmayan teknolojiler) aracılığıyla birleştirilen farklı teknolojilerin bir konsorsiyumu olacak.

Web 3.0 Nasıl Kullanacağız Hangi Tarayıcıları Kullanacağız?

Waves'in kurucusu Sasha Ivanov durmaksızın Web 3.0 konusunda açıklamalar yapıyor. Web 3.0 konusunda her geçen gün yeni bir şey öğreniyoruz.

Waves’da aslında bir blok zinciri şirketi olarak başladı ve kısa süre önce kendisini tamamen Web 3.0 projesi olarak yeniden şekillendirdi. Waves tarayıcı uzantısı, kullanıcıların özel verilerini ve şifrelerini yönetmelerini ve Waves’in  gelişmiş ve etkin web hizmetleri ve dApp'lerle güvenli ve sorunsuz bir şekilde etkileşim kurmalarına imkan tanıyacak.

Şifrelerinizi ve verilerinizi güven içinde saklayan ve koruyan. Sizi dApp'lere bağlayan küçük ve incelikli bir uzantı olan bu araç, temel olarak Web 3.0'da araştırma yapmanızı arama yapmanızı ve gezinmesini sağlayacak.

WAVES Keeper merkezi bir kullanıcı doğrulama sistemine ihtiyaç yoktur bu yüzden şifreleriniz ve kişisel verileriniz bilgisayarınızdan kalacak ve 3. Parti uygulamalarla paylaşılmayacak. Web 3.0’ın bazı yönlerinin (özel şifrelerin ve adreslerin) herkes tarafından anlaşılabilir olması için biraz daha zamana ihtiyacımız olacak. Bu zaman zarfında Web 3.0 kendini geliştirmeye devam edecek. Verilerimizin güvenliğini artıracak geliştirmeler yapacaktır. Web 3.0 dijital dünyaya farklı bir bakış getirecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder