Öne Çıkan Yayın

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sim kartlarına tanımlı olan mobil verileri diğer kullanıcılar ile Wi-Fi aracılığı paylaşması...

Bitcoin Depolamanın En Güvenli Yolu

2017 sonlarında fiyatlar zirveye ulaştıktan ve ardından popülerliğini yitirdikten sonra, Bitcoin gibi kripto para birimleri, önceki tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşarak 2019 ve 2020 boyunca daha önemli bir artış yaşadı. Bu gerçekleştikçe, duyurulan bilgisayar korsanlığı olaylarının sayısı da arttı. Birçok yatırımcının sistemde yeni olduğu ve yatırımlarını nasıl güvende tutacağını bilemeyebileceği göz önüne alındığında, hackerlar kripto paraları çalmak için ustaca yollar buluyor. En göze çarpan hırsızlıklardan bazıları, açıkça görülebilen hırsızlıklardır: Hatta bazı hackerlar, bir cüzdana bağlı kripto paraları açıkça başka bir cüzdan için yeniden yönlendirir. Mağdurlar, bu konuda yapabilecekleri hiçbir şey olmadan kripto paralarını çalınmasını izliyor.

Bitcoinleri Nasıl Güvende Tutarız

Tıpkı nakit veya kartları fiziksel bir cüzdanda tutmamız gibi, bitcoinler de bir cüzdanda, yani bir dijital cüzdanda saklanır. Dijital cüzdan, donanım tabanlı veya web tabanlı olabilir. Cüzdan ayrıca bir mobil cihazda, bir bilgisayar masaüstünde bulunabilir veya erişim için kullanılan özel şifreleri ve adresleri kağıda yazdırarak güvende tutulabilir. Ancak bu dijital cüzdanlardan herhangi biri ne kadar güvenli? Bunun cevabı, kullanıcının cüzdanı nasıl yönettiğine bağlıdır. Her cüzdan, bitcoin sahibinin para birimine erişemeyeceği bir dizi özel şifre içerir. Bitcoin güvenliğindeki en büyük tehlike, bireysel kullanıcının özel anahtarı kaybetmesi veya özel şifrelerin çalınması olabilir. Özel anahtar olmadan, kullanıcı bitcoinlerine asla ulaşamaz. Özel şifreleri kaybetmenin yanı sıra, bir kullanıcı bilgisayar arızaları (sabit diskin çökmesi), bilgisayar hackerlığı veya dijital cüzdanın bulunduğu bir bilgisayarı kaybettiğinde bitcoin'ini kaybedebilir.

Hot Wallet

Online cüzdanlar “hot wallet” olarak da bilinir. Hot wallet bilgisayarlar, telefonlar veya tabletler gibi internete bağlı cihazlarda çalışan cüzdanlardır. Bu, güvenlik açığı yaratabilir çünkü bu cüzdanlar, internete bağlı bu cihazlarda paralarınızın özel şifrelerini oluşturur. Hot wallet, bitcoinlerinize hızlı bir şekilde erişebilmeniz ve bunlarla işlem yapabilmeniz açısından çok kullanışlı olsa da, güvenlik açığı vardır.

Hot Wallet kullanırken yeterli güvenlik kullanmayan kişilerin coinleri çalınabilir. Bu nadir görülen bir durum değildir. Örnek olarak, Reddit gibi halka açık bir forumda, çok az güvenlik kullanırken veya hiç güvenlik kullanmadan ne kadar Bitcoin tuttuğunuz konusunda övünmek ve onu hot walletta saklamak akıllıca olmaz.

Bu cüzdanların küçük miktarlarda kripto para birimi için kullanılması amaçlanmıştır. Hot walletı bir çek cüzdanına benzetebiliriz. Geleneksel finansal yöntemleri paranızın büyük kısmı tasarruf hesaplarında veya diğer yatırım hesaplarındayken, yalnızca bir çek hesabında harcanan parayı tutmanız gerektiğini söyler. Aynı şey hot walletlar için de söylenebilir.

Burada, kripto parayı bir borsa cüzdanında tutmanın, onu kişisel cüzdanınızda tutmayla aynı şey olmadığını not etmek önemlidir. Borsa cüzdanları, borsa tarafından sağlanan saklama hesaplarıdır. Bu cüzdan türünün kullanıcısı, bu cüzdanda tutulan kripto para biriminin özel şifresinin sahibi değildir.

Borsanın saldırıya uğradığı veya hesabınızın ele geçirildiği bir olay meydana gelirse, paranız kaybolur. Kripto para borsaları SIPC veya FDIC sigortası sağlamaz, bu da kripto para birimlerinin güvenli bir şekilde saklanmasını özellikle önemli hale getirir. "Şifreleriniz değil, madeni paranız değil" ifadesi, kripto para forumlarında çokça tekrarlanan bir kavramdır. Daha önce de belirtildiği gibi, herhangi bir hot walletta, özellikle de bir change hesabında büyük miktarda kripto para bulundurmak akıllıca değildir. Bunun yerine, bitcoinlerin çoğunu kendi kişisel cold walletta tutmanız önerilir

Bu cüzdanlar internete bağlıyken potansiyel bir saldırı vektörü oluştururken, hızlı işlem yapma veya kripto para ticareti yapma yeteneği için hala çok kullanışlıdır.

Cold Wallet

Bitcoin saklama ve depolama için en güvenli seçenek cold walletlardır. Cold Walletın en basit tanımı, internete bağlı olmayan ve bu nedenle ele geçirilme riski çok daha düşük olan bir cüzdandır. Bu cüzdanlara offline cüzdanlar veya donanım cüzdanları da denilebilir. Bu cüzdanlar, bir kullanıcının adresini ve özel şifresini internete bağlı olmayan bir şeyde saklar ve genellikle paralel çalışan bir yazılımla birlikte gelir, böylece kullanıcı kendi özel şifresini riske atmadan bakiyesini görebilir.

Belki de kripto para birimini çevrimdışı saklamanın en güvenli yolu bir cold wallet olan kağıt cüzdan kullanmaktır. Kağıt cüzdan, belirli web sitelerinden oluşturabileceğiniz cold wallettır. Ardından, bir kağıda yazdırdığınız hem genel hem de özel şifreler üretir. Bu sitelerde kripto para birimine erişmek yalnızca o kağıt parçasına sahipseniz mümkündür. Pek çok kişi bu kağıt cüzdanları bankalarındaki emanet kasalarında, hatta evlerindeki bir kasada saklar. Uzun vadeli yatırımlar için en sağlıklı bitcoin depolama kağıt cüzdanlar olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder