Öne Çıkan Yayın

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sim kartlarına tanımlı olan mobil verileri diğer kullanıcılar ile Wi-Fi aracılığı paylaşması...

ATM’den Şifre Nasıl Alınır?

Banka hesap kartı almış ya da şifresini değiştirmek isteyen kişiler için şubeye gidilmeden çeşitli şifre alma yolları bulunmaktadır. Bankalar, kredi kartlarınızın ve bankamatik kartlarınınız şifresini değiştirmeniz için birden çok yol sunar. Şifre değiştirme işlemlerinizi bankanıza ait ATM’lerden, telefon bankacılığı yoluyla müşteri hizmetlerinden ya da bankanızın şubelerinden herhangi birini ziyaret ederek kullanmış olduğunuz kartın şifresini değiştirebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz kartınızın şifresini değiştirmenin en kolay yollarından biri ATM’ler üzerinden şifre değiştirme işleminin yapılmasıdır. Bankanıza ait herhangi bir ATM’yi kullanarak kullanmış olduğunuz kredi kartı veya banka kartınızın şifresini kolayca değiştirebilirsiniz. ATM’den şifre değiştirmek için yapılması gerekenler. Şifre belirleme işlemlerinde ve tüm bankacılık işlemleriniz için iletişim numaranızın ve adresinizin her zaman güncel olması gerekmektedir. Güvenliğiniz açısından tüm bankacılık işlemlerinizde bankanıza kayıtlı olan bilgileriniz kullanılacaktır

Kart Şifrenizi Hatırlıyorsanız: 

Kullandığınız kartın şifrenizi hatırlıyorsanız, banka kartınız veya kredi kartınızın şifrenizi bankanızın ATM’lerini kullanarak değiştirebilirsiniz. Kartınızı ATM’ye yerleştirdikten sonra karşınıza birçok işlem türü çıkacaktır. Kart şifrenizi değiştirme işlemi için 'diğer işlemlere” tıklayabilirsiniz.

Bankanızın kart şifrenizi değiştirmek için size sunacağı birkaç farklı yol vardır. Şifre değiştirme ekranı ATM ekranında “diğer işlemler” sekmesi altında da olabilir. Şifre değiştirme seçeneğini bulduğunuzda bankanızın size gösterdiği adımları izleyin, önce mevcut şifrenizi girin, daha sonra bankanız sizden 4 haneli yeni şifrenizi iki kez girmenizi isteyecektir. 4 haneli yeni şifrenizi iki kez girdikten sonra şifre değiştirme işlemini başarıyla gerçekleştirmiş olacaksınız. 

Kart Şifrenizi Hatırlamıyorsanız:

Birden çok banka kartı veya kredi kartı kullanıyorsanız şifrelerinizi unutmanız gayet normal ve birçok kişinin başına gelen bir durumdur, özellikle de kartınızı güvende tutmak için şifrenizi sık sık değiştirdiyseniz. Kullanmış olduğunuz kartınız şifresini hatırlamıyorsanız, bankanızın şubelerinden herhangi birini ziyaret edebilir ve 4 haneli yeni bir kredi kartı veya banka kartı şifresi oluşturabilirsiniz. Kartınızın şifresini unuttuğunuz durumda, bankanızın kimliğinizi onaylaması gerekecektir. Bankanızı ziyaret etmek için zamanınız yoksa veya bankanızın şubesi size yakın bir konumda değilse kullanmış olduğunuz kartın arka yüzünde veya kredi kartı ekstresinde yer alan müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz. Müşteri Hizmetleri ile görüşmeden önce telefon numaranızın günce olduğundan emin olmalısınız. Güncel olmayan telefon numaraları güvenlik ile ilgili olarak bankalar tarafından kullanımı tercih edilmez. Karta şifre tanımlamak için mutlaka güncel telefon numarasına ihtiyaç vardır. Telefon numaranızın güncel olduğunu düşünüyorsanız müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. Müşteri Hizmetleri ile görüşmeniz sırasında kişilerden istenen bilgiler teyit edildikten sonra banka kartınız veya kredi kartınızın şifresini belirlediğiniz 4 haneli yeni bir şifre ile değiştirebilirsiniz. Bilgiler güncel değilse tekrardan en yakın banka şubesine gitmek gerekecektir. Banka kartınız veya kredi kartınızın şifresini belirlediğiniz 4 haneli yeni bir şifre ile değiştirebilirsiniz.

Kart Şifresini Güvende Tutmanın Yolları:

Şifrenizi ezberleyin ve şifrelerinizi kimsenin bilmesine veya kullanmasına izin vermeyin ve şifrelerinizi not almaktan uzak durun, şifrenizi banka çalışanları dahil kimseyle paylaşmayın. Şifrenizi kesinlikle not almanız gerekiyorsa not aldığınız kağıtları cüzdanınızda ya da çantanızda taşımamaya özen gösterin.

Bir satın alma işlemi yaparken, kredi kartınızı kullanırken ve ATM’den para çekerken dahi kimse ile şifrenizi paylaşmayın şifrenizi kimseye söylemeyin, her zaman kendiniz tuşlama yapın. Unutmayın, hiçbir meşru işletme sizden kullanmış olduğunuz şifrenizi istemez.

Şifrenizi asla telefon, internet veya e-posta üzerinden kimseye vermeyin. İşlemleri yalnızca kendinizi güvende hissettiğiniz yerlerde tamamlamaya özen gösterin.

Ayrıca, kullanmış olduğunuz kartın şifre bilgilerinizin yanlış ellere geçtiğinden şüphe ettiğiniz durumlar olursa, şifrenizi mutlaka değiştirin. Bu işlem, banka ATM ya da şubelerinde birkaç dakika kadar sürer ve kart bilgilerinizin güvende olduğundan emin olmanızı sağlar.

Banka Kartları ile Neler Yapılır?

Banka kartları ile istenen yerde alışveriş yapılabilir, ATM'lerden nakit para çekebilir ve internet bankacılığı şifresi belirlenerek EFT, Havale gibi para transfer yöntemlerinden herhangi birisini kullanılabilirsiniz ve otomatik ödeme talimatı verilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder