Öne Çıkan Yayın

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sim kartlarına tanımlı olan mobil verileri diğer kullanıcılar ile Wi-Fi aracılığı paylaşması...

Dash (DASH jeton) nedir?

DASH, Bitcoin kod tabanına dayanan ancak kullanıcılara ek hız ve gizlilik özellikleri gibi hizmetler sunan bir blok zinciri projesidir. Dash, kendisini kapsamlı bir çevrimiçi ödeme sistemi ve geleneksel nakit ve kart işlemlerine düşük maliyetli bir alternatif bir ödeme yöntemi olarak konumlandırdı. Dash’ın gizliliğe verdiği önem nedeniyle bazen haberlerde Dash hakkında olumsuz algılar oluşmuştur.

Dash’ın Nasıl Piyasaya Çıktı

Dash, 2014 yılında geliştiricisi Evan Duffield tarafından Bitcoin protokolünün bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Başlangıçta Xcoin ve daha sonra kısaca Darkcoin olarak bilinen Dash, Bitcoin ağının gizliliğini artırmanın ve işlem sürelerini önemli ölçüde azaltmanın bir türü olarak tasarlandı.

Lansmanından sonraki aylarda, Dash (veya o zamanki adıyla Darkcoin), karanlık ağda yasadışı uyuşturucu satışlarını ve diğer kaçak eşyaların satışını kolaylaştırmak için kullanıldığını öne süren haberlere konu oldu. Geliştiriciler, Darkcoin'in gizlilik özelliklerinin, kullanıcıların işlem geçmişlerini gizlemelerine ve suçları tespit etmek ve önlemek için uygulanan kara para aklama ve terörle mücadele önlemlerinden kaçınmalarına izin vereceğinden endişe etmeye başladı. Bu endişelere yanıt olarak, eToroX ve ShapeShift dahil olmak üzere bir dizi kripto para borsası, tokeni ticaret platformlarından kaldırdı. Ancak eToroX daha sonra Dash'i yeniden listeledi.

Darkcoin, 2015 yılında, tokenin olumsuz itibarını kırmak ve tokenin bir ödeme sistemi ve günlük kullanıma uygun bir para birimi olarak etkinliğini vurgulamak amacıyla Dash olarak yeniden markalandı. 2017 yılında Duffield, Arizona Eyalet Üniversitesi tarafından işletilen bir iş inkübatörüne satıldı ve Nisan 2018 itibariyle Dash, piyasa değerine göre en iyi 12 kripto para biriminden biri haline geldi. Para birimi, ülkenin ekonomik dalgalanması ele almak amacıyla Venezuela'ya da giriş yaptı.

Dash, merkezi olmayan otonom bir organizasyondur (DAO), bu da yönetim sorunlarının merkezi bir otorite yerine tamamen Dash kullanıcı topluluğu tarafından ele alındığı anlamına gelir. Yönetim sorunları ortaya çıktığında, kısmen sahip olduğu DASH miktarına dayalı oy haklarıyla, bir fikir birliği sağlanana kadar oylama yapıldı.

Dash kendisini fiat para birimlerine, dijital ödeme sistemlerine ve sanal para birimlerine rakip olarak konumlandırdı. Dash, gizlilik avantajlarına ek olarak, kredi ve banka kartı ödeme hizmetleri, PayPal gibi çevrimiçi ödeme hizmetleri ve Bitcoin gibi rakip kripto para birimleri ile karşılaştırıldığında işlemlerinin hızını ve düşük işlem ücretlerini öne çıkıyor. Dash, işlem protokollerinin Bitcoin ile aynı olduğuna dikkat çekerek, kendisini AML uyumlu bir şekilde Bitcoin gibi eşit derecede kullanılabilir olarak konumlandırmaya çalışıyor.

Dash ayrıca bir jeton üst sınırı da getirdi. Şimdiye kadar yalnızca 18,9 milyon DASH jetonu oluşturulacak.

Dash Nerelerde Kullanılıyor?

Bitcoin gibi Dash, kullanıcıların blok zincirine kaydedilen işlemlerle dünyanın herhangi bir yerinde ödeme gönderip almalarını sağlayan dijital bir para birimi olarak işlev görür. Dash açık kaynaktır ve protokol, geliştiricilerin ağ üzerinde dApp'leri yenilemesini ve dağıtmasını mümkün hale getirir. Dash madencileri, işlemleri doğrular ve kaydeder ve eklenen her yeni blok için toplu olarak DASH ödülünün %45'ini alır.

Bitcoin'in aksine Dash blok zinciri, ağın hız ve gizlilik avantajlarını sağlayan 'Masternode'lardan oluşan ikinci bir doğrulama katmanı kullanıyor. Masternode'lar Dash doğrulama sistemini basitleştirir: Tek bir Masternode, madenciler tarafından gönderilen işlemleri onaylayabilir, yanlış oluşturulmuş blokları reddedebilir ve blok zincirinin tam bir kopyasını saklayabilir. Masternode'lar ve madencilerin her biri, yeni blokları doğrulamak için DASH ödülünün %45'ini alır ve kalan %10'u Dash hazinesine tahsis edilir. Masternode'lar ayrıca paydaş topluluğu tarafından önerilen Dash yönetim kararları üzerinde son söz hakkına sahiptir.

Dash’ın en büyük özellikleri, Dash'i Bitcoin'den ayıran gizlilik ve hız özellikleri Instasend ve Privatesend olarak bilinir. Instasend, Instasend özelliği, Dash kullanıcılarının işlemleri neredeyse anında tamamlamasına olanak tanır. Instasend, madenci doğrulamasını atlayarak ve bunun yerine Masternode sistemini kullanarak kripto işlemleriyle ilişkili bekleme sürelerini ortadan kaldırır. Privatesend özelliği, kullanıcıların Dash blok zincirinde izlenemez işlemler yapmasına imkan tanır ve ayrıca ağın Ana Düğümlerine güvenir. Masternode'lar yerleşik bir karıştırma hizmeti olarak hareket eder, işlem girdilerini birkaç saniye içinde birden çok kez karıştırır, orijinal işlemi ve ilgili tarafların kimliklerini gizler.

Dash, hem dijital hem de gerçek dünya bağlamında bir dizi mal ve hizmet için ödeme yapmak için kullanılabilir. 2020'nin 4. çeyreği itibarıyla Dash, 4.350'den fazla satıcı tarafından kabul edildi ve listelendi.

Dash’ın Geleceği

Dash, geliştiricileri açık kaynaklı Dash ağında uygulamalar oluşturmaya teşvik etmeye devam ediyor. 2021'de Dash, Banka ve kredi kartı ödemelerinin kabul edilmesini kolaylaştıran bir cüzdan uygulaması olan DashPay programını kullanıma sunmak için çalışmalara devam ediyor. DashPay cüzdanı, kullanıcıların kişiselleştirilmiş kullanıcı adları ve okunabilir adresler oluşturmasının yanı sıra Dash ödemelerini daha kolay hale getirmek için arkadaşlarınızla ve ailenizle ağlar kurmalarına olanak tanıyan bir sosyal kripto cüzdanı olmayı etkili bir şekilde hedefliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder