Öne Çıkan Yayın

Hotspot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hotspot akıllı telefonlara sahip olan kişilerin sim kartlarına tanımlı olan mobil verileri diğer kullanıcılar ile Wi-Fi aracılığı paylaşması...

Cardano ve Ethereum Arasındaki Fark

Blockchain Dapp rekabeti devam ederken, Ethereum (ETH) ve Cardano (ADA) ile ilgili birçok tartışma yaşandı. Bu platformların her ikisi de programlama süreçlerini basitleştirerek Dapps'in genişletilmesini desteklemek için geliştirildi. Özellikle Ethereum, dünyanın ilk başarılı programlanabilir halka açık blok zinciri olduğu için sektörde öncüdür.

Son zamanlarda, bu ikinci nesil blok zinciri, ölçeklenebilirlik sorunlarıyla karşılaştı. Bu endişeler, pazardaki alternatiflere olan ilgiyi artırdı. Sonuç olarak, birçok geliştirici, tıkanıklığı ve yüksek ücretlerden kaçınmak için Ethereum'dan Cardano'ya geçiş yapmaya başladı.

Ethereum nedir?

Ethereum, dağıtılmış, halka açık bir blok zinciridir. Bununla birlikte, insanlar genellikle bu terimi, projenin fayda belirteci olan Ether'i tanımlamak için kullanırlar. Ethereum, kripto pazarının genel gelişimi için birçok yönden çok önemli gelişmelerin önünü açmıştır. Piyasayı akıllı sözleşme işlevleriyle tanıştırmanın yanı sıra, aynı zamanda dünyadaki ICO'lar, DeFi ve token ihraçları için lider ağdır.

Cardano (ADA) nedir?

Cardano, üçüncü nesil bir blok zinciridir. Ağ, Ethereum'un bazı sınırlamalarını ve eksikliklerini düzeltmek için inşa edildi. Cardano, benzersiz bir şekilde, blok zincirinin güvenli ve verimli olmasını sağlamak için bir dizi bilimsel metodolojiyi entegre etti. Bu nedenle, ağın akademik sektörle güçlü bağları vardır. Şu anda Cardano'nun yardımcı tokeni ADA, dünyanın en iyi kripto para birimlerinden biridir.

Ethereum (ETH) ve Cardano (ADA)

Ölçeklenebilirlik açısından Ethereum, Cardano'nun gerisinde kalıyor. Ethereum'un blok zinciri, mevcut durumunda saniyede yaklaşık 15 işlemi (tps) işleyebilir. Ancak ağ, işlemleri önemli ölçüde artıracak büyük bir yükseltmenin ortasında. Ethereum 2.0 güncellemesi, şirket belgelerine göre kullanıcılara saniyede 100.000 işlem sağlayacak.

Buna karşılık, Cardano 257 tps işleyebilir. Bu, Ethereum'dan çok daha hızlı olsa da, VISA gibi +30.000 tps'yi destekleyen büyük ödeme işlemcilerinin gerisinde kalıyor. Son zamanlarda, Cardano geliştirme ekibi, ağın bir sonraki ölçeklendirme çözümünü açıklayan bir makale yayınladı.

Ethereum (ETH) vs Cardano (ADA) Uzlaşması

Ethereum, ağın durumunu doğrulamak için erken bir İş Kanıtı (PoW) konsensüs protokolüne dayalı bir sistem. Protokol, Ethash algoritmasını entegredir. Lansman sırasında bu çok önemliydi bir olaydı çünkü Bitcoin'den daha fazla ölçeklenebilirlik sağladı ve yatırımcıların dikkatini çekti ve ASIC (uygulamaya özel entegre devre) madencilik teçhizatlarının kullanımını azalttı. Madenciliğim maliyetleri azaldı.

Önümüzdeki aylarda, Ethereum bir PoW ağından bir Proof-of-Stake (PoS) projesine geçişini tamamlayacak. Bu geçiş, Ethereum'un ölçeklenebilirliğini artıracak ve karbon ayak izini azaltacaktır.

Cardano – Ouroboros

Cardano, Ouroboros olarak bilinen yeni bir konsensüs mekanizması hazırlayacak ve piyasaya sunacak. Ouroboros, yıldırım hızında işlemler sağlayan zincir tabanlı bir PoS protokolüdür. Bu görevi gerçekleştirmek için sistem, blokları onaylamak için sistem içinden rastgele seçilen liderlere güvenecek.

Ethereum (ETH) vs Cardano (ADA) – Madencilik

Bir PoW ağı olarak Ethereum, işlem bloklarını doğrulamak ve bunları blok zincirine eklemek için madencilerine yani kazıcılarına güveniyor. Ethereum madencileri, işlem bloklarını doğrulama süreçlerine katılımları için 2 ETH ile ödüllendiriyorlar. Bu ödüller, Bitcoin gibi zamanla yarı yarıya ayarlanır. Ek olarak, ağda yaşanan sorunlar ile bağlantılı olarak ağda yaşanan madenciliğin zorluğu artar.

Bir PoS olarak Cardano, ağı korumak için madencilere güvenmiyor. PoS ağları, normal kullanıcıların tokenlerini ağ cüzdanlarına koyarak blok zincirinin durumunu doğrulamasını gerçekleştiriyor. Bu sayede PoS ağları, merkezi olmayan ağlara daha demokratik bir sistem sunuyor.

Programlanabilirlik Açısından ADA ve ETH

Ethereum, birçok nedenden dolayı en iyi Dapp geliştirme platformu olmaya devam ediyor. Bu nedenlerden biri programlanabilirlik açısından esnek bir yapıya sahip olmasıdır. Ethereum, birden çok dilde yazılmış akıllı sözleşmelerle desteklenebilir yapıya sahip. Ağ, geliştiricilerin birden çok kodlama dilinden yararlanmasına izin vererek, yazılımcı topluluğunun daha fazla katılımının olmasını sağlıyor ve yazılımcıların dikkatini çekiyor. İlginç bir şekilde, Ethereum sözleşmelerini C++, Java, JavaScript, Python, Ruby ve daha fazlasını kullanarak programlayabilirsiniz.

Cardano, piyasanın önde gelen işlevsel programlama dili Haskell'e dayalı tam yığın bir programlama ortamı oluşturarak Ethereum'un geliştirme sürecini iyileştiriyor. Geliştiriciler doğrudan Plutus Playground arayüzünde kod yazabilir. Bu özellik, keşif amaçlı ADA akıllı sözleşme geliştirme için hafif, web tabanlı bir ortamdır. Özellikle, Cardano için hem zincir dışı hem de zincir üstü kod Haskell'de yazılmıştır.

Ethereum (ETH) ve Cardano (ADA) – ICO'lar

Ethereum piyasaya farklı bir dönemde girdi. 2013'te, bir ICO kavramı hala yavru halindeydi. Firma, binlerce uluslararası yatırımcıdan ve katılımcıdan 18 milyon dolar sağladı. Ethereum, DAO (merkezi olmayan özerk organizasyon yapısı ile) ICO'su sırasında 150 milyon dolar toplamaya devam etti. O zaman, bu bugüne kadarki en büyük ICO idi.

Buna karşılık, Cardano'nun ICO'su, ilk kripto çılgınlığının zirvesi sırasında 2017'de 62 milyon dolar güvence altına aldı. Ada’nın bu kadar ilgi görmesinin sebebi, Ethereum’un kurucu ortakları ve akademik yazılımcılar tarafından geliştirildiği için hemen ilgi gördü. Cardano, 29 Eylül 2017'de piyasaya resmi olarak giriş yaptı.

Ethereum (ETH) ve Cardano’yu (ADA)

Nereden Satın Alınır?

Binance, Avustralya, Kanada, Singapur, Birleşik Krallık ve dünyanın çoğu için en iyisi kripto borsasıdır. ABD’de yaşayanların bu platformdaki birçok kripto parayı satın alması, yatırım yapması ve kullanması yasaktır.

BtcTürk kullanarak Türk Lirası ile ETH ve ADA alıp satmaki yatırım yapmak için BtcTurk kullanabilirsiniz.

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder